Страница:<1 2 3 ...>

Как приемната грижа дава крила

11.2017

Класният ръководител на приемно дете от област Варна беше отличен със специална награда в тазгодишната церемония „Спасители на детството”, организирана от НАПГ. Г-жа Максимова е номинирана от приемния родител и от психолог на Сдружение „Съучастие“. Номинация получава и приемното семейство – не само от психолога, но и от общността на приемните родители.
Детето попада в това приемно семейство преди 5 години. Към август 2012г. то вече е навършило 6г., но това е само една календарна възраст. Детето не може да регулира физиологичните си нужди и все още е с памперси. Придвижва се само, но поради вроден и лекуван неадекватно проблем на двете крачета, стъпва трудно. Налага се постоянно ползване на ортопедични обувки.
Една година след настаняването на детето в приемното семейство, в социалния доклад е записано: " На 7 годишна възраст вече използва отделни думички". Огромно предизвикателство пред приемното семейство е как да научи детето на елементарни навици, тъй като за него влизането в банята например, предизвиква ужас, крясъци, блъскане на главата в каквото намери. Нощното напикаване продължава година след настаняването в семейна среда. До тогава детето проявява самостоятелност, само когато се храни с лъжица. Пиенето с чашка е с подкрепа на възрастен. Липсва съдействие от негова страна при обличане и събличане.
Днес Оги е успешно завършил трети клас на ОУ "Св.Св.Кирил и Методий", Старо Оряхово, област Варна. За трета година завършването е с Общинска награда: Грамота - специално отличие за високи резултати в учебно-възпитателния процес и положен изключителен труд, упоритост и постоянство!!! Дотук обаче е една непрекъсната борба с институции и стигми, за да не влезе детето в помощно училище.
Преди да тръгне в първи клас, Оги вече знае буквите, познава и цифрите. Величка, неговата приемна майка, прави „пътеки" до масовото училище с молба: „Не го приемайте като приемно дете, приемете го като мое, той не е за помощно училище, трябва му социализация!!!“ Следва много упорит труд на много хора (учител, логопед в ЦСРИ, приемно семейство, целият училищен персонал, всички деца в училището). В първите часове на втори клас Оги се оказва един от четиримата в класа, които не са забравили да четат през ваканцията. Вече започва да преразказва сам прочетеното.
Днес в училище, Оги ни посрещат така: „Елате да ви покажа - това е моята любима класна - запознайте се. А това са съучениците ми“ - и поименно представя всеки.
Ето така, приемната грижа може да дава крила!

Летни усмивки край морето

07.2017

Нашите партньори от Лондон „Kидс Кеър“ подариха на 27 деца от приемни семейства летуване в с.Шкорпиловци. Деца, приемни родители и психолози прекараха три дни заедно край морето – на плажа и в гората. Времето беше съучастник в игрите и общуването на децата, които накрая написаха следното: …

„Drag Zone“ сбъдва тийнейджърска мечта

2017.03

В навечерието на Коледа едно момче тихичко прошепва на глас най-съкровената си мечта,
въпреки че знае, че на този свят няма кой да я осъществи, или поне така си мисли до този
момент. Тече трескава подготовка за празника, списъкът с коледни подаръци е вече готов. Всеки подарък има лимит – 15 лв. Толкова може да си позволи екипът на Сдружение „Съучастие“. Момчето е на 16 години и му е ясно, че за сума от 15 лв. (дарена за всяко дете, настанено в приемно семейство) няма как да получи мечтания велосипед за 700 лв., но все пак споделя мечтата си, макар и на шега.
Коледа минава, януари се намества в новата година. Това е и неговият месец: студен, колкото студени са и мечтите му, освен тази да има колело. Дори и на шестнадесет, дори и тийнейджър, дори и момче, което дълго е лишавано от възможности, които имат младежи на неговата възраст, той започва да спестява пари, но сумата е непосилна за него.
Екипът, който работи с младежа, решава да потърси възможности за сбъдване на мечтата и се обръща към „Drag zone“, в лицето на Галин Георгиев от гр. Варна. Към него е отправена молба за съдействие за закупуване на велосипеда с отстъпка от цената. След проведени разговори се разбира, че мечтаният модел не се предлага в магазините. Все пак, героят в колоездачни дрехи - Галин и неговите прекрасни колеги от „Drag zone“ - гр. Варна, успяват с усилия и упоритост да съберат необходимите части от всички магазини в България, за да сглобят така желания велосипед.
През месец март „Drag zone“ поднася своята изненада. Колелото е сглобено и е дарено напълно безплатно за рождения ден на момчето! Към подаръка си „Drag zone“ добавя и допълнителни аксесоари – каска и ръкавици, за да може момчето да се наслаждава изцяло на приключенията, които предстоят с новия му „приятел”. И като във всяка приказка: „Когато много силно искаш нещо, цялата Вселена ти помага”…..
С искрена благодарност към екипа на „Drag zone“: Галин, Йордан, Кристиан и Иво, както и към магазините от тази верига, които изпратиха необходимите части.

Дядо Коледа отново беше при нас!

12.2016г.

В навечерието на празника, Дядо Коледа отново дойде при нас, а ние тази година бяхме много повече!
С подкрепата на „Кидс Кеър” (Лондон) Дядо Коледа раздаде много подаръци на децата в приемни семейства от Варна и Аксаково. На коледното тържество, деца и възрастни играха заедно и се радваха на доброто, което са постигнали през годината. За много деца в приемни семейства изминалата година донесе повече обич и здраве, повече увереност, по-голяма самостоятелност и пълноценно развитие. За това Дядо Коледа благодари на приемните родители и обеща да дойде отново догодина.

Ново благотворително събитие за деца от приемни семейства

11.2016г.

За втора поредна година Велоклуб „Устрем” организира благотворително събитие за деца в приемни семейства, подкрепяни от Сдружение "Съучастие". На организираното тържество децата получиха ваучери за посещения на различни дейности като плуване, народни танци, футбол и тенис на маса. За всяко дете беше предвиден и специален подарък, който ще му е необходим в заниманието, за което е получил ваучер.

Домакин на събитието и тази година беше Духовно просветен център към храм "Св. Архангел Михаил".

Страница:<1 2 3 ...>